Jan Lont Collectie Objecten MJL Zoekresultaat

Zoekresultaat:    Zuiveluitrusting   (in veld: Trefwoord object)     

Aantal gevonden objecten : 22   (uit: 581)


Uitgebreid zoeken

Klik op object voor vergroting en meer informatie

1. Object: 1400  
Kaaspers
Zuiveluitrusting           (1870)   
Deze kaaspers komt van Wieringen en was een geschenk aan Jan Lont.In 1870 was het gezien de initialen die er op staan een huwelijks cadeau aan het echtpaar Jaap Mostert en Pietertje Koorn.
Hout;  L=207cm, B=31cm, H=164cm; 
 

2. Object: 1401  
Karnton
Zuiveluitrusting           (1900)   
Karnton met draaimeganiek
Hout;  B=50cm, H=56cm; 
 

3. Object: 1402  
Karnton
Zuiveluitrusting           (1890)   
Karnton met houten vlinder ,voorzien van acht gaten, de vlinder heeft een doorsnede van21,5cm. De stok heeft een lengte van 109cm.
B=47cm, H=40cm; 
 

4. Object: 1403  
Karnton
Zuiveluitrusting           (1900)   
Bijzondere rechthoekige karnton.Daar wieringen vroeger geen kuiper had ,is de plaatselijke timmerman gevraagd.om een oplossing te bedenken ,met dit exemplaar als gevolg.
L=100cm, B=47cm, H=70cm; 
 

5. Object: 1404  
Wrongelkuip
Zuiveluitrusting -- Kaasmakeroij           (1900)   
Houten kuip,waarin de verwarmde melk samen met het zuursel en stremsel geroerd werd . Na het stremmen werd de wei van de vaste kaasstof (wrongel) gescheiden door er met een kaaskam doorheen te gaan. De wei werd er afgeschept en aan de varkens gevoerd.
De wrongel werd met de hand fijn geknepen, in een kaasvat met kaasdoek gedaan, onder een kaaspers gezet en na een dag afgewassen en in een pekelkuip ondergedompeld.
Na enkele dagen werd de kaas op een houten plank in de kelder gelegd. Daarna moet hij dagelijks gekeerd worden.

Hout;  B=60cm, H=36cm; 
 

6. Object: 1405  
Karnton
Zuiveluitrusting           (1850-1900)   
Ronde ietwat taps toelopende houten kuip,houten deksel met daarin een met de hand aan te drijven mechanisch
roerwerk.Het mechaniek op de deksel is 12cm hoog.

hout;  B=25cm, H=26cm; 
 

7. Object: 1406  
Karnton
Zuiveluitrusting           (1880-1900)   
Een houten iets taps toelopend vat, dat hoog is 45 cm,en een doorsnee van 42 cm aan de bovenkant heeft, met in de deksel een met de hand aangedreven roerwerk.
B=42cm, H=45cm; 
 

8. Object: 1407  
set Kaasvormen
Zuiveluitrusting           ( 1870)   
De kaasvormen werden bekleed met kaasdoek, daarna gevuld met wrongel ,afgedekt met een houten deksel onder een kaaspers gezet.
 

9. Object: 1408  
Melkemmer
Zuiveluitrusting           (1900)   
Melkemmer die gebruikt werd in de melkfabriek voor gestandariseerde melk, bv als de melk op een vetpercentage van 3,40 %
gebracht was , dan werd er kaas van gemaakt.

metaal;  B=28cm, H=33cm; 
 

10. Object: 1409  
Melkemmers
Zuiveluitrusting           (1880)   
Twee melkemmers gemaakt van koper.
Koper;  B=35cm, H=32cm; 
 

11. Object: 1410  
Melkemmer
Zuiveluitrusting           (1880)   
Houten melkemmer, met metalen hengsel
B=25cm, H=20cm; 
 

12. Object: 1411  
Melkemmer
Zuiveluitrusting           ((1880))   

Houten melkemmer, met metalen hengsel

B=22.5cm, H=28cm; 
 

13. Object: 1412  
Melkemmer
Zuiveluitrusting           (1880)   
Houten melkemmer met metalen hengsel
B=34cm, H=27cm; 
 

14. Object: 1413  
Afroomschalen
Zuiveluitrusting           (1880)   
Set houten afroomschalen ,die gebruikt werden om de melk af te romen.Na een aantal dagen de room opgespaard
te hebben ,ging de room in de karnton om boter te maken.de grootste schaal heeft een doorsnee van40 cm, de kleinste een doorsnee van15 cm,de middelste schaal heeft een doorsnede van22 cm.

 

15. Object: 1415  
Boterklok
Zuiveluitrusting           (1880)   
Houten boterklok,die aan de binnenkant voorzien is van fijne ribbels die, voordat de klok gevuld werd met boter, nat gemaakt werd met water, als de boter gelost werd en het hele patroon compleet was, had men precies 1 pond boter.
naast de klok staat een spatel om de boter in de vorm te doen,de spatel is lang15,5 cm en breed 7,5 cm.

Hoiut;  B=12cm, H=14cm; 
 

16. Object: 1416  
Derksel
Zuiveluitrusting           ( 18710)   
Deksel voor op de kaasvorm. Nadat de kaasvorm gevuld was met wrongel, werd de deksel op de vorm gedaan waarna het geheel onder de kaaspers geplaatst werd.Het rechthoekig model heeft een afmeting van 29 cm bij 14 cm.
Hout;  B=26cm, H=11cm; 
 

17. Object: 1417  
Karnton
Zuiveluitrusting           (1890)   
Een van de eerste gemechaniseerde karntonnen, maar nog wel met de hand aangedreven.Het schoepenrad is van hout gemaakt,en is liggend geplaatst .
Hout en Metaal;  B=44cm, H=92cm; 
 

18. Object: 1418  
Karn
Zuiveluitrusting           (1944)   
Glazen karn met houten stamper, gemaakt voor thuisgebruik, in de oorlogstijd toen er weinig melk was.
B=11cm, H=14cm; 
 

19. Object: 1419  
Thermometer
Zuiveluitrusting             
Deze thermometer werd gebruikt bij de kaasbereiding
Hout en glas;  L=26cm, B=2.5cm, H=2.5cm; 
 

20. Object: 1420  
Maatkannen
Zuiveluitrusting           (1900)   
Het betreft hier 2 twee kannen inhoud 2dl,1 kan 5 dl ,en 1 kan met een inhoud van 1 liter.
metaal;  
 

21. Object: 1421  
Schaal
Zuiveluitrusting             
Email schaal hoog 14 cm doorsnee 50cm ,met daar voor geplaatst twee afroomschaaltjes
 

22. Object: 1422  
Melkkannen
Zuiveluitrusting              [Keramiek fabriek Maastricht]
Twee melkkannen gemaakt in Maastricht.De grote kan is 27cm hoog met een doorsnede van 15 cm.
De kleine kan is hoog 16 cm met een doorsnede van 14 cm. de onderkant van de kannen zijn voorzien, met een stempel ven de maker

 

 

Uitgebreid zoeken

Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 15 april 2020