![]() |
![]() |
![]() |
|
Aantal gevonden objecten : 8 (uit: 1367)
|
Klik op object voor vergroting en meer informatie
1. |
![]() |
Objectnummer: 1413
Afroomschaal. zuiveluitrusting (1850-1900) Set houten afroomschalen ,die gebruikt werden om de melk af te romen.Na een aantal dagen de room opgespaard te hebben ,ging de room in de karnton om boter te maken.de grootste schaal heeft een doorsnee van40 cm, de kleinste een doorsnee van15 cm,de middelste schaal heeft een doorsnede van22 cm. |
2. |
![]() |
Objectnummer: 6177
Zetter. zuiveluitrusting Er wordt bij kaaskoppen onderscheid gemaakt tussen makers en zetters. De maker is de vorm waarin de kaas wordt geperst, de zetter de vorm waarin de kaas na het persen te zouten wordt gezet. hout; H=16cm, D=12.5cm ; |
3. |
![]() |
Objectnummer: 6178
Zetter. zuiveluitrusting Er wordt bij kaaskoppen onderscheid gemaakt tussen makers en zetters. De maker is de vorm waarin de kaas wordt geperst, de zetter de vorm waarin de kaas na het persen te zouten wordt gezet. hout; B=22.5cm, H=19.5cm; |
4. |
![]() |
Objectnummer: 6183
Zetter. zuiveluitrusting Er wordt bij kaaskoppen onderscheid gemaakt tussen makers en zetters. De maker is de vorm waarin de kaas wordt geperst, de zetter de vorm waarin de kaas na het persen te zouten wordt gezet. hout; B=16cm, H=13.5cm; |
5. |
![]() |
Objectnummer: 6184
Zetter. zuiveluitrusting Er wordt bij kaaskoppen onderscheid gemaakt tussen makers en zetters. De maker is de vorm waarin de kaas wordt geperst, de zetter de vorm waarin de kaas na het persen te zouten wordt gezet. hout; B=18cm, H=12.5cm; |
6. |
![]() |
Objectnummer: 6185
Zetter. zuiveluitrusting Er wordt bij kaaskoppen onderscheid gemaakt tussen makers en zetters. De maker is de vorm waarin de kaas wordt geperst, de zetter de vorm waarin de kaas na het persen te zouten wordt gezet. B=21.5cm, H=18.5cm; |
7. |
![]() |
Objectnummer: 6186
Deksel Van Een Karn. zuiveluitrusting Dit voorwerp is onderdeel van een karn nl de deksel waar de stamper doorheen gestoken wordt. Ø 20 cm. hout; H=3.5cm; |
8. |
![]() |
Objectnummer: 6187
Kaaskop. Kééskop / Siegkop (wieringer Naam) zuiveluitrusting Een kaaskop is van oudsher een houten, komvormige kaasvorm waarin een bolvormige Edammer kaas wordt geperst. In de bodem zijn gaatjes geboord waardoor de wei kan afvloeien. De kaaskop wordt afgesloten met een ronde (eikenhouten) deksel, de volger genoemd, waarna het geheel onder de pers wordt geplaatst die het vocht uit de wrongel drukt. Deze kaaskop mist de ijzeren hoepels. Maar het woord kaaskop wordt ook gebruikt als scheldwoord voor iemand met een rond hoofd, voor een domkop en is sowieso een scheldnaam voor Hollanders. Ook inwoners van Alkmaar en Gouda hebben de bijnaam kaaskop. hout; B=18.5cm, H=19.5cm; |
Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 21 december 2022