![]() |
![]() |
![]() |
|
Aantal gevonden objecten : 52 (uit: 1107)
Getoond wordt object : 1 t/m 30 |
Klik op object voor vergroting en meer informatie
1. |
![]() |
Object: 1400
Kaaspers Zuiveluitrusting (1870) Deze kaaspers komt van Wieringen en was een geschenk aan Jan Lont.In 1870 was het gezien de initialen die er op staan een huwelijks cadeau aan het echtpaar Jaap Mostert en Pietertje Koorn. Hout; L=207cm, B=31cm, H=164cm; |
2. |
![]() |
Object: 1401
Karnton Zuiveluitrusting (Ca. 1900) Karnton met draaimeganiek Hout; B=50cm, H=56cm; |
3. |
![]() |
Object: 1402
Karnton Zuiveluitrusting (1890) Karnton met houten vlinder ,voorzien van acht gaten, de vlinder heeft een doorsnede van21,5cm. De stok heeft een lengte van 109cm. B=47cm, H=40cm; |
4. |
![]() |
Object: 1403
Karnton Zuiveluitrusting (Ca. 1900) Bijzondere rechthoekige karnton.Daar wieringen vroeger geen kuiper had ,is de plaatselijke timmerman gevraagd.om een oplossing te bedenken ,met dit exemplaar als gevolg. L=100cm, B=47cm, H=70cm; |
5. |
![]() |
Object: 1404
Wrongelkuip Zuiveluitrusting -- Kaasmakeroij (Ca. 1900) Houten kuip,waarin de verwarmde melk samen met het zuursel en stremsel geroerd werd . Na het stremmen werd de wei van de vaste kaasstof (wrongel) gescheiden door er met een kaaskam doorheen te gaan. De wei werd er afgeschept en aan de varkens gevoerd. De wrongel werd met de hand fijn geknepen, in een kaasvat met kaasdoek gedaan, onder een kaaspers gezet en na een dag afgewassen en in een pekelkuip ondergedompeld. Na enkele dagen werd de kaas op een houten plank in de kelder gelegd. Daarna moet hij dagelijks gekeerd worden. Hout; B=60cm, H=36cm; |
6. |
![]() |
Object: 1405
Karnton Zuiveluitrusting (1850-1900) Ronde ietwat taps toelopende houten kuip,houten deksel met daarin een met de hand aan te drijven mechanisch roerwerk.Het mechaniek op de deksel is 12cm hoog. Hout; B=25cm, H=26cm; |
7. |
![]() |
Object: 1406
Karnton Zuiveluitrusting (1880-1900) Een houten iets taps toelopend vat, dat hoog is 45 cm,en een doorsnee van 42 cm aan de bovenkant heeft, met in de deksel een met de hand aangedreven roerwerk. B=42cm, H=45cm; |
8. |
![]() |
Object: 1407
set Kaasvormen Zuiveluitrusting (Ca. 1870) De kaasvormen werden bekleed met kaasdoek, daarna gevuld met wrongel ,afgedekt met een houten deksel onder een kaaspers gezet. |
9. |
![]() |
Object: 1408
Melkemmer Zuiveluitrusting (Ca. 1900) Melkemmer die gebruikt werd in de melkfabriek voor gestandariseerde melk, bv als de melk op een vetpercentage van 3,40 % gebracht was , dan werd er kaas van gemaakt. Metaal; B=28cm, H=33cm; |
10. |
![]() |
Object: 1409
Melkemmers Zuiveluitrusting (Ca. 1880) Twee melkemmers gemaakt van koper. Koper; B=35cm, H=32cm; |
11. |
![]() |
Object: 1410
Melkemmer Zuiveluitrusting (Ca. 1880) Houten melkemmer, met metalen hengsel B=25cm, H=20cm; |
12. |
![]() |
Object: 1411
Melkemmer Zuiveluitrusting (Ca. 1880) Houten melkemmer, met metalen hengsel B=22.5cm, H=28cm; |
13. |
![]() |
Object: 1412
Melkemmer Zuiveluitrusting (Ca. 1880) Houten melkemmer met metalen hengsel B=34cm, H=27cm; |
14. |
![]() |
Object: 1413
Afroomschalen. Róómnap ( Wieringer naam) Zuiveluitrusting (Ca. 1880) Set houten afroomschalen ,die gebruikt werden om de melk af te romen.Na een aantal dagen de room opgespaard te hebben ,ging de room in de karnton om boter te maken.de grootste schaal heeft een doorsnee van40 cm, de kleinste een doorsnee van15 cm,de middelste schaal heeft een doorsnede van22 cm. |
15. |
![]() |
Object: 1415
Boterklok Zuiveluitrusting (Ca. 1880) Houten boterklok,die aan de binnenkant voorzien is van fijne ribbels die, voordat de klok gevuld werd met boter, nat gemaakt werd met water, als de boter gelost werd en het hele patroon compleet was, had men precies 1 pond boter. naast de klok staat een spatel om de boter in de vorm te doen,de spatel is lang15,5 cm en breed 7,5 cm. Hoiut; B=12cm, H=14cm; |
16. |
![]() |
Object: 1416
Deksel Zuiveluitrusting (Ca. 1870) Deksel voor op de kaasvorm. Nadat de kaasvorm gevuld was met wrongel, werd de deksel op de vorm gedaan waarna het geheel onder de kaaspers geplaatst werd.Het rechthoekig model heeft een afmeting van 29 cm bij 14 cm. Hout; B=26cm, H=11cm; |
17. |
![]() |
Object: 1417
Karnton Zuiveluitrusting (1890) Een van de eerste gemechaniseerde karntonnen, maar nog wel met de hand aangedreven.Het schoepenrad is van hout gemaakt,en is liggend geplaatst . Hout; Metaal; B=44cm, H=92cm; |
18. |
![]() |
Object: 1418
Karn Zuiveluitrusting (Ca. 1944) Glazen karn met houten stamper, gemaakt voor thuisgebruik, in de oorlogstijd toen er weinig melk was. B=11cm, H=14cm; |
19. |
![]() |
Object: 1419
Thermometer Zuiveluitrusting Deze thermometer werd gebruikt bij de kaasbereiding Hout; Glas; L=26cm, B=2.5cm, H=2.5cm; |
20. |
![]() |
Object: 1420
Maatkannen Zuiveluitrusting (1900) Het betreft hier 2 twee kannen inhoud 2dl,1 kan 5 dl ,en 1 kan met een inhoud van 1 liter. Metaal;  |
21. |
![]() |
Object: 1421
Schaal Zuiveluitrusting Email schaal hoog 14 cm doorsnee 50cm ,met daar voor geplaatst twee afroomschaaltjes |
22. |
![]() |
Object: 1422
Melkkannen Zuiveluitrusting [Keramiek fabriek Maastricht] Twee melkkannen gemaakt in Maastricht.De grote kan is 27cm hoog met een doorsnede van 15 cm. De kleine kan is hoog 16 cm met een doorsnede van 14 cm. de onderkant van de kannen zijn voorzien, met een stempel ven de maker |
23. |
![]() |
Object: 5900
Boterkarn Zuiveluitrusting Een boterkarn is een draaimechaniek voor karnen. Paste op een kleine kan of fles. IJzer en hout;  |
24. |
![]() |
Object: 5917
Afroomschaal. Róómnap ( Wieringer naam) Zuiveluitrusting Een wit geëmailleerd afroomschaaltje wat gebruikt werd om melk af te romen Geëmailleerd ijzer; L=16cm, B=16cm; |
25. |
![]() |
Object: 5921
Boterspaan. Butterspaan ( Wieringer naam) Zuiveluitrusting Een voorwerp van hout om boter in een zgn. boterklok glad af te strijken. Hout; L=16.5cm, B=7cm; |
26. |
![]() |
Object: 5922
Afroomschep Zuiveluitrusting Een houten afroomschep waarmee melk werd afgeroomd. Beschadigd door houtworm. Hout; L=27cm, B=12.5cm; |
27. |
![]() |
Object: 5923
Boterklok Zuiveluitrusting Een houten boterklok. Werd gebruikt om een pond boter in af te meten. Werd eerst in water gezet, zodat de boter er gemakkelijk uitging. Hout; B=9.5cm, H=17cm; |
28. |
![]() |
Object: 6148
Schaal van hout Zuiveluitrusting Houten schaal waarmee zuursel en stremsel werd toegevoegd aan de melk t.b.v. de kaasbereiding. Met diezelfde schaal werden die ingrediënten door de melk geroerd en vervolgens werd de schaal gebruikt om de wei van de wrongel de scheppen. Hout; B=40.5cm; |
29. |
![]() |
Object: 6149
Afroomschep Zuiveluitrusting Een houten afroomschep waarmee melk werd afgeroomd. Hout; L=24cm, B=12.5cm; |
30. |
![]() |
Object: 6150
Houten schaal Zuiveluitrusting Houten schaal waarmee zuursel en stremsel werd toegevoegd aan de melk t.b.v. de kaasbereiding. Met diezelfde schaal werden die ingrediënten door de melk geroerd en vervolgens werd de schaal gebruikt om de wei van de wrongel de scheppen. Hout; B=19.5cm; |
Laatste wijziging binnen getoonde objecten: 13 februari 2022